Mulți oameni nu conștientizează că ursul e un animal sălbatic, care nu trebuie hrănit la marginea drumului, spune Relu Nica, instructor de supraviețuire în natură, din Munții Făgăraș. ”Ursul nu are simțul proprietății și nu-l interesează că ciocolata e a ta. Pentru el, e o ciocolată care se plimbă prin pădure”, rezumă el foarte plastic o realitate a zilelor noastre. Prin tot ceea ce face, Relu încearcă să reînvețe oamenii să respecte pădurea și sălbăticiunile ei. Să împărtășească secrete ale conviețuirii cu urșii, care s-au pierdut o dată cu îndepărtarea noastră de natură.

Experiența de-o viață a unor astfel de oameni este neprețuită pentru generațiile tinere sau pentru cei din vestul Europei care și-au pierdut carnivorele, iar acum le văd revenind în regiunile lor. Adaptarea nu este ușoară, însă soluții pentru conviețuire există!

Prin proiectul LIFE EuroLargeCarnivores finanțat de UE, WWF România lansează video-mărturii ale unor oameni care au găsit modalități de a conviețui cu carnivorele mari. Cele două scurte videoclipuri din România se alătură campaniei video lansate azi la nivel european. Mai multe detalii despre campanie: https://mailchi.mp/wwf.ro/stories_of_…

Imagine: Rafael Vasilcin, Cristian Ilea
Imagini aeriene: Rafael Vasilcin
Montajul, scenariul, regia: Cristian Ilea